Регистрация

Лектори


Александър Петров
Организатор и създател на Библио.бг
Александър Петров е един от водещите специалисти в областта на електронното издаване на книги в България. Лектор по теми за електронни книги и предприемачество пред студенти и на специализирани форуми в страната.

Завършил Магистър от ТУ-София по компютърни системи. Занимава се с WEB от 1999 г. и участва в създаването на някои от първите БГ сайтове. Част е от екипа и консултант на няколко успешни уеб проекта. С опит в управление на технически инфраструктурни проекти от международни корпорации.

Притежава дългогодишен опит с издателския бизнес и познава отблизо бранша и участниците в него. През 2011 г. е от създателите на първият български специализиран сайт за електронни книги и списания – Biblio.bg. Работи активно за по-бързото навлизане на новите технологиите в издателския бизнес и образованието. От 2012 г. създава първата българска платформа за електронно самопубликуване на електронни книги и текстове Libro.bg. Поддържа активна връзка с водещи световни фирми от книгиразпространителския бранш и участва в дискусионни групи.

Жаклин Вагенщайн
Директор издателски стратегии - ИК Колибри
Жаклин Вагенщайн е Магистър от Сорбоната, Париж. Доктор по хуманитарни науки на Иналко, Париж и НБУ, София. Директор издателски стратегии в ИК Колибри от 2005 година. Жаклин е паралелно водещ редактор на над 50 книги годишно както и отговорник за отделите маркетинг, международни отношения и авторски права.
Новата й страст са иновациите в книгоиздаването. Работи по големи международни проекти в областта и редовно посещава най-големите световни форуми по темата. Занимава се и с въвеждането на новите технологии в сектора и по-конкретно с електронните книги. Под ръководството на Жаклин за последните две години издателство събра внушителен каталог с около 250 налични електронни книги както за българския, така и за световния пазар. 


Издателство „Колибри“ е създадено през 1990 година – едно от първите частни издателства след промените и от малкото, които съществуват и днес. През годините „Колибри“ се утвърди със своя професионализъм и качество като едно от водещите издателства на книги у нас. Всяка година „Колибри“ издава около 150 нови заглавия и организира около 100 срещи с автори, премиери и други културни събития за малки и големи. В каталога си издателството има над 1300 заглавия, като там фигурират едни от най-изтъкнатите имена в световната модерна и съвременна литература от всички жанрове, епохи и езици.

Жюстин Томс
Експерт по онлайн комуникации и медии
Жюстин Томс е един от водещите у нас експерт по онлайн комуникации и медии с опит от над 16 години. Преподавател в НБУ и М3 College, автор на 10 книги по темата, лектор на множество семинари, конференции и обучения.

Създател и ръководител на уеб агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, на сайтовете Kafene.bg и Diploma.bg.

Идеен вдъхновител на конкурса БГ Сайт от 1999-та година насам. Социален активист по темите детско четене, безопасност в Интернет и промяна за България.

Александър Кръстев
създател на сайта "Аз чета"
Александър Кръстев е създател на "Аз чета", най-големият новинарски сайт за книги и четене у нас. През 2013 г. е носител е на титлите "Рицар на книгата" и "Посланик на библиотеките".

Занимава се с комуникация от близо 10 години, като освен активен блогър е и PR консултант със специализация в областта на социалните медии.

По време на лекцията си на Digital Biblio Technologies ще говори за това как издателствата и самопубликуващите се автори да комуникират правилно с медиите и блогърите.

Мая Манчева
Интернет маркетинг специалист
Мая Манчева e магистър по маркетинг, с професионален опит от последните 7 години в търговията и издаването на печатни и електронни книги. Била е част от екипа както на физически книжарници и маркетинга свързан с тях, така и на електронни проекти.

От 4 години е фокусирана върху развитието на пазара на електронни книги в България и в частност платформата Biblio.bg. Работи за увеличаване на електронното съдържание на българския пазар, и общува с издателствата, автори и други партньори, с цел по-добрата им информираност по въпросите касаещи този сектор.

Предоставяла е редица интервюта за електронни книги.
Водила е лекции и обучения по теми свързани с книги, маркетинг и нови технологии. Един от създателите на първата българска платформа за самопубликуване на автори - Libro.bg, чиито старт предстои това лято.

Александър Ненов
Интернет предприемач
Александър Ненов е интернет предприемач от 1997 г. За 15 години е работил като програмист, мениджър и консултант на над 160 сайта. Реализира най-голямата публична сделка в българския интернет през 2007-ма с продажбата на сайта Teenproblem.net на Инвестор БГ.

Александър Ненов е лектор на серия от семинари на тема иновации и технологии в City University, Нов български университет, “Интернет Маркетинг с нулев бюджет” и др.

Носител на наградата “Рицар на книгата” от Асоциацията на българските издатели. Автор на "На 1 клик разстояние".

Стоян Атанасов
Графичен дизайнер
Стоян Атанасов е графичен дизайнер на свободна практика - freelance. Завършил е Графичен дизайн в Нов Български Университет. Има 7 години опит в издателския и рекламния бизнес. Занимава се с илюстрация и оформление на печатни издания - книги, списания, вестници, както и на всякакви рекламни материали. С негово оформление са излизали книги на издателствата Артлайн Студиос, Егмонт, Изток-Запад, Сиела.

Александър Щпатов
автор
Александър Шпатов е завършил Американския колеж. Магистър по право. Автор на четири сборника с разкази. Ко-сценарист на редица късометражни филми, писани по негови разкази, както и на сериала Клиника на третия етаж, продуциран от БНТ. Има публикации в списание Гранта България, списание Едно, списание Свет, вестниците Сега и Труд, и в редица сайтове като Sofia Live, АзЧета, Литернет, Факел.бг и др.

Участник в Созополските семинари на Фондация „Елизабет Костова” (2009) и програмата Литернайсет на Британския съвет. Член на Консултативния съвет към Националния център за книгата към НДК

Христо Блажев
Литературен блогър
Христо Блажев е литературен блогър, създател на най-големия блог за книги в България - Книголандия, но не го съдете твърде строго.

Редактор е в издателство "Сиела", съсобственик на издателство "Deja Book", консултант на онлайн книжарницата на Ozone.bg, в свободното си време дори намира време да чете за удоволствие, цяло чудо.

Създател и администратор е на групата "Какво четеш..." във "Фейсбук", деяние, за което ще си понесе отговорността.

Милена Ташева
Книжен блогър
Милена Ташева е завършила „Книгоиздаване“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Книжен блогър и автор в сайта „Аз чета“ от девет години, което ѝ е помогнало да развие супер силата да открива най-подходящата книга за всекиго.

От половин година е PR на издателство „Софтпрес“, но в почивните си дни продължава да търси перфектната книга. Вълнува се от мястото на технологиите и социалните медии в книжния бранш и е много положително настроена за бъдещето на книгата и четенето.

Темз Арабаджиева
Книжен блогър
Tемз Арабаджиева е все още студент в СУ “Св. Климент Охридски”, специализирала в Eberhard Karls Universität Tübingen.

Твърди, че я подозират, че нелегално диша в стихове, често посяга към фотоапарата и всеки ден прекалява с книгите.

Работи към отдел "PR и реклама" на Издателство "Колибри" от две години, а от година и половина поддържа свой блог за литература - "Книжно: на по книга, две", както и редовна колонка в списание "Kръстопът" и Dictum.

Мая Бобева-Атанасова
Издател
Мая е един от собствениците на издателство „Клевър Бук“ и един от създателите на онлайн софтуера за предприемачи „ПланЧек“.

Десет от шестнайсетте й години трудов стаж са били свързани с издателския бизнес – била е 5 години изпълнителен директор на сп. „Мениджър“, а от 5 години създава, издава, забавлява се и печели в собствената си компания „Клевър Бук“. Непоправим читател и (доста затруднена) майка, която се опитва да помогне на детските книги да спечелят вниманието на децата й.

Емил Конрад
Видео блогър
Качва първите си видеа в интернет през 2006 г., когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато, вече на български, в своите клипове започва да разказва за нещата, които му се случват в реалния живот, по забавен и атрактивен начин.

Снима в дома си и сам обработва видеата си. Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето, която изиграва сам. Най-популярните му поредици от видеа са „Истината или се осмеляваш” и „Войната на половете”.

Понастоящем има над 218 хиляди фена във Facebook и близо 155 хиляди абоната в YouTube. През февурари 2015 излезе първата му книга „Нещата, които не ни учат в училище” в тираж над 40 000 екземпляра. Повече от 7000 младежи имаха възможност да се срещнат със своя любимец по време на представянията на книгата в 10-те най-големи български града.

Георги Вълков
Книжен блогър
Георги Вълков е студент в III курс, специалност „Книгоиздаване” в СУ „Св. Климент Охридски”. Създава блога „Книжен Жор” в края на 2012 г. и оттогава неуморимо обикаля (без кон) из множество книжни светове, като се стреми да отсява само най-внушителните и да бъде активен проповедник на качествената литература. Заради негативното си отношение, спрямо онова, което смята за некачествена литература, често бива обвиняван в снобизъм, макар сам да се определя като непретенциозен читател, който просто обича да споделя радостта и интереса от изкуството с околните.

Официално заема длъжност „Страниране и предпечат” в издателство „БГкнига”, а неофициално, но с не по-малко вдъхновение специализира в електронното книгоиздаване.

Весела Кондакова
координатор на „Творческа Европа”
Весела Кондакова е координатор на Бюро „Творческа Европа” - България, подпрограма Култура на ЕК. Завършила е Пловдивския университет, специалност „Славянска филология”.

Бюро „Творческа Европа” – България е същество с двойнствен характер, обитаващо Министерство на културата и Националния филмов център. Весела се опитва да съдейства на всички желаещи да кандидатстват по поканите на подпрограма Култура на Програма „Творческа Европа” да оцелеят(въпреки) срещата с документацията й.

Николай Кръстев
SEO специалист
Николай Кръстев е SEO оптимизатор, маркетьор, рекламист, сертифициран Google AdWords специалист. Занимава се с оптимизация за търсачки от 2009 година.

Има широки познания по Оnlіnе mаrkеtіng, Аdvеrtіѕіng, ЅЕО, ЅЕМ, Ѕосіаl mеdіа mаrkеtіng, Еmаіl mаrkеtіng, Gооglе Аdwоrdѕ и ĸaтo цялo РРС peĸлaмaтa, Соруwrіtіng и Content wrіtіng, Wеbѕіtе dеvеlорmеnt и дpyги, ĸaтo зa пoчти вcичĸo избpoeнo имa и cepтифиĸaти зa зaвъpшeни oбyчeния или cпeциaлизaции.

Работил е и е бил консултант по десетки проекти на фирми или организации в България, Америка, Франция и Италия. Развива и няколко свои уеб сайта в различни сфери.

Валeнтина Стоева
основател и председател на detskiknigi.com
Валeнтина Стоева е основател и председател на Съвета на фондация "Детски книги", създател и редактор на сайта Detskiknigi.com и сътрудник „Детска литература“ в „Аз чета“. От 2013 г. е носител на титлата "Посланик на библиотеките", а от 2015 г. - "Рицар на книгата".

Смята, че насърчаването на грамотността сред децата е едно от най-важните условия за изграждане на стабилно гражданско общество и се специализира в различни кампании, насочени към развитие на детското четене. Зад гърба си има четири успешни кампании "Читателска щафета" (над 2500 участника с над 10 000 прочетени книги) и три издания на Награда "Бисерче вълшебно" - единствената българска награда, в която децата избират своите любими книги.

Велизара Добрева
издател
Велизара Добрева е част от екипа на ЕГМОНТ още от старта на издателството през далечната 1991 година. В продължение на 21 години е Търговски директор, а от август 2012 е начело на компанията в България. През годините е участвала в многообразни международни корпоративни проекти, а през 2008 година печели наградата за най-добър иноватор, учредена от Egmont Kids Media.

Дългогодишният ѝ опит в маркетинга, общуването с клиенти, търговски и лицензионни партньори, разработването на продукти, генерирането и осъществяването на новаторски идеи, както и цялостното управление на бизнеса и визията ѝ за бъдещето са основата на успеха на издателството през годините.

Зари, както всички я наричат, е Магистър по теоретична физика от Софийски университет и MBA по Мениджмънт от University of Lincoln, United Kingdom. Има много любими занимания, но най-близко до сърцето ѝ е гмуркането.